Dieta roślinna korzystnie wpływa, na wygląd i kondycję skóry obniża, ryzyko wystąpienia chorób m. in. nowotworu układu pokarmowego, nowotworu piersi i jajników. Dieta roślinna sprzyja, też utrzymaniu szczupłej sylwetki obniżając, masę i redukując poziom cukru we krwi – osoby na diecie roślinnej rzadziej zapadają na cukrzycę typu 2. Właściwa waga i dieta zapobiegają rozwojowi cukrzycy w około 60 procentach.

Dieta roślinna wpływa, też pozytywnie na serce zapobiegając, chorobie wieńcowej u mężczyzn oraz chorobom układu krążenia u kobiet. Dieta przedłuża życie oraz poprawia jego komfort – stosując dietę roślinną mamy znacznie więcej energii i rzadziej zapadamy na różnego rodzaju choroby cywilizacyjne, jesteśmy bardziej odporni na przeziębienia i infekcje grypopodobne. Dieta roślinna zapewnia nam dużą dawkę witamin i minerałów, które podnoszą naszą odporność.

Stosując dietę roślinną musimy pamiętać o suplementowaniu witaminy B12 – jest to główny składnik, którego niedobór jest najbardziej odczuwalny w tej diecie. Naturalnym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia odzwierzęcego, witamina ta występuje w mięsie, rybach, jajach i serze. Witamina B12 (kobalamina) jest niezbędna do życia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, odpowiada za prawidłowe dojrzewanie krwinek czerwonych oraz poprawne działanie układu nerwowego i krwionośnego.

Niedobór kobalaminy jest szczególnie niebezpieczny u kobiet w ciąży i karmiących – witamina jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu i dziecka a jej niedobór może skutkować upośledzeniem umysłowym u dziecka oraz innymi nieodwracalnymi wadami. Skutkiem niedoboru witaminy B12 może też być anemia, zmęczenie i brak energii, zaburzenia równowagi, skurcze i mrowienia, brak kobalaminy może doprowadzić do zawału serca.

Roślinnym źródłem tej witaminy są suplementy i produkty fortyfikowane (wzbogacone). Rozpoczynając, dietę roślinną powinniśmy, starać się jak najbardziej wykorzystać bogactwo zbóż, sezonowe warzywa i owoce. Przyrządzając posiłki z uwzględnieniem pory roku oraz sezonu na dane warzywa pozwoli nam na uzyskanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, które zaspokoją nasze potrzeby energetyczne.

Korzystając, z produktów sezonowych uwzględniamy, fakt, że w tym okresie cechuje je największa wartość odżywcza i są ogólnie dostępne. Wiosna to czas pierwszych nowalijek i pierwszych warzyw – rzodkiewka, świeża sałata, szczypiorek i ogórki wzbogacą naszą dietę i dostarczą nam cennych składników mineralnych. Latem nasz jadłospis wzbogaci się o świeże pomidory, paprykę, kalafior, dostępne będą też sezonowe owoce np. czereśnie i agrest.

Jesień to pora, kiedy w lasach pojawią się grzyby oraz warzywa dyniowate np. patisony, kabaczki, cukinie i dynie – pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz witaminę C, w listopadzie dostępne też będą świeże warzywa korzenne. Zimą nasze menu wzbogaci się o dania z kapusty i kasze a pożywne bulwy i rośliny strączkowe uzupełnią nasze zapotrzebowanie na energię. Zima to czas, w którym możemy zaopatrzyć się w owoce cytrusowe: cytryny, pomarańcze, grejpfruty i banany.

Układając nasz codzienny jadłospis zgodnie z porą roku mamy pewność, że dieta roślinna, którą stosujemy, dostarcza nam wszystkie niezbędne minerały i witaminy. Składniki spożywcze dostępne sezonowo wzbogacają nasze potrawy i sprawiają, że nasza dieta jest pożywna i smaczna a sezonowość składników sprawia, że menu jest pełnowartościowe i urozmaicone. Sezonowe produkty są też gwarancją świeżości produktów, z których przyrządzamy wartościowe posiłki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *